onsdag 23 oktober 2013

Vad är det som händer?

 Men vad är det här?
 Jo jag har fått sypanik. Total sypanik. Det började för någon vecka sedan med att jag sydde en kjol (som jag visar en annan gång när jag har en fotomedhjälpare hemma) och sedan gick det raskt utför. Nu testar jag att sy efter ett mönster för första gången i mitt liv. Jag har spanat på klänningen Hawthorn ett tag och såg att man kan köpa mönstret och skriva ut själv - hur smidigt som helst! ...eller? Sextio A4-sidor senare (som man först måste klippa lite mindre och sedan tejpa ihop - för att sedan klippa ut mönsterbitarna) inser jag att det kanske varit värt att skicka efter mönstret och vänta lite. Men men, mönstret är hur fint som helst och jag hoppas att allt går bra, för jag vill verkligen börja sy mer egna kläder.
 Jag syr i linnetyg. Och snart är det klippt!

fredag 18 oktober 2013

Om en vacker helg.

 Jag vaknade alldeles tidigt och sängen var kall. Lindade in mig i ett rimligt lager kläder och gick ut med kameran i högsta hugg. Morgonen var verkligen precis såhär vacker.
 Och jag älskar ju höstfärger.
 Det är så himla inspirerande.
 Ner till fårhagen och min mosters finullsfår.
 Ljuset. Morgonljus jag älskar dig!
 Efter lunchen och att jag fotograferat seriösa bilder på koftor tog vi en promenad.
 Risk för kvävning finns om man nödvändigtvis måste använda samma halsduk.
 Som tur var klarade sig de båda inblandade utan allvarliga men.
 De försåg sig med lönnäsor.
 Och ormbunkshattar.
 Vi blev omringade från alla håll av gosnödiga får.

 Det var nästan allt för denna helg.
 Förresten finns jag numera också på instagram, som Viffla. Förstås.

onsdag 16 oktober 2013

Bildbomb: Siri.






 Min storasyster Ellika tar inte riktigt modellandet på lika stort allvar som lillasyster Alva i förra inlägget...

 Men mot slutet lugnade hon ner sig en aning och såg nästan seriös ut. Här på bilderna är resultatet av min omarbetning av mitt första mönster: koftan Siri. Den finns nu i fler storlekar, har diagram (vilket jag tycker är bättre än skrivna instruktioner), påstickade knappkanter, mindre halsringning, kort istället för lång, ärmarna är lite annorlunda i sin utformning och masktätheten är också ändrad. Jag är mycket nöjd.

Mönstret är alltså mitt eget, det kommer också att finnas hos Solkustens spinnverkstad från och med syfestivalen och på ravelry någon tid efter.

Garnet är Solkustens tvåtrådiga i ljusgrått och stickor 4mm.
 Även här är modellen storlek small och koftan storlek medium.


måndag 14 oktober 2013

En till Clara



 I helgen var jag på landet med nästan hela familjen och fick en massa bra saker gjorda. Exempelvis sydde jag i knappar i två koftor och kunde då mycket lämpligt trä på dessa på mina systrar. Först ut är en till Clara. Risken finns att jag måste sticka en tredje, för jag gillar verkligen detta mönster (skryt skryt).

Mönster: Mitt eget! Det kommer att finnas hos Solkustens spinnverkstad från och med syfestivalen som är den 25-27e oktober, och så småningom också på ravelry.
Garn: Solkustens spinnverkstads tvåtrådiga mörkgråa, kan vara det finaste.
Stickor: 4mm knitpro, mina favoriter.

Denna kofta är stickad nerifrån och upp och ihopsatt vid oket där man stickar allt samtidigt och formar ärmkulle. Ganska praktiskt om man inte gillar att montera, för det ser ut (och känns) som isydda ärmar, fast de enda sömmarna på hela koftan är under ärmarna och ovanpå axeln. Ganska fiffigt!

För övrigt vill jag tillägga att koftan är stickad i storlek medium och modellen på bilden (som är min lillasyster) har storlek small. På mig, som har storlek medium, sitter koftan som en schmäck (alltså en bra schmäck! typ sähär). Så om man vill ha lite lösare passform så gå upp en storlek.


fredag 11 oktober 2013

Slutlottning!

 Jag klippte alla lotter och tryckte ner i en vas! Grattis till Elisabeth och Kristina som vann! Jag kontaktar er via mail.

måndag 7 oktober 2013

Stickmarkörer och en utlottning!

 Jag tycker att det är lite svårt att hitta perfekta stickmarkörer, jag har ganska specifika önskemål om hur de ska vara nämligen. För det första måste de vara fina, jag vill bli glad varje gång jag ser en markör och de måste passa till färgen på garnet jag stickar med. För det andra tycker jag att de markörer man trär över stickan inte får vara för stora utan måste sitta lagom löst, det blir så obekvämt i handen annars. Samma sak gäller också pärlan. Dessutom vill jag ha både markörer med klolås som jag kan sätta i stickningen för att tex räkna varv och enkla runda att sätta över stickan. Därför gör jag mina stickmarkörer själv, och i helgen var det sten- och mineralmässa i Västerås och då passade jag på att fylla på med pärlor i färger jag gillar. Här över orangegula och naturfärgade agater och röda korallpärlor.
 Försilvrade smådelar - fint ska det vara!
 Visst ser de ut precis som lingon?
 Och så tänkte jag såhär - eftersom jag har gjort så många stickmarkörer, och ni är världens bästa läsare (jag blir så glad för allt ni skriver!) så lottar jag ut två paket med sex stickmarkörer i varje! Man får förstås själv välja vilken färg och storlek man vill ha. För att vara med i utlottningen krävs att du skriver en kommentar med din mailadress eller ravelryalias så att jag kan kontakta dig sen, och på fredag drar jag två vinnare!

lördag 5 oktober 2013

Koftchock

 Man skulle nästan kunna tro att det inte händer något här, men så är icke fallet! Problemen är följande: 1: att jag nu bor mitt inne i stan i en lägenhet på andra våningen och har upptäck hur himla mycket svårare det är att fotografera snyggt när jag inte är så nära naturen. 2: jag har inga knappar (sanning med modifikation: jag har inga knappar som jag tycker passar till just dessa koftor)!

Här är alltså vad jag har avslutat sedan sist, tre koftor (!!!). Islandskoftan har ni ju sett, det gick bra att klippa i den, tack för alla glada utrop! Nästa är en till lövkofta, det är den nya omarbetade versionen av Siris kofta, som är kortare och har större halsringning, är stickad med lite större stickor, har diagram och annorlunda kanter. När mönstret är översatt till engelska kommer det att finnas på ravelry också! Den tredje i högen är en till Clara. Mönstret till den kommer att finnas att köpa hos Solkustens spinnverkstad från och med syfestivalen i Stockholm i slutet av månaden, och både dessa koftor och jag kommer att hänga där. Jag kommer att vara på syfestivalen på fredagen och jag hoppas att vi ses där!

Nu fattas bara knappar, sedan kommer utförligare information om alla tre.